Aktif Karbon Nedir?
Güzellik sektöründen yiyecek ya da temizlik sektörüne kadar hemen hemen her alanda kendine yer bulan aktif karbonun bu kadar yoğun kullanımının sebepleri ise oldukça ilgi çekicidir. Çok çeşitli malzemelerden farklı şekillerde elde edilen ve genellikle linyit, kömür, turba gibi madenlerden çıkarılan aynı zamanda bambu, zeytin çekirdeği, Hindistan cevizi, odun gibi malzemelerden de oluşturulabilir. Yüksek sıcaklığa getirilen malzemelerde çeşitli yöntemlerle aktivasyon işlemi gerçekleştirilir ve gözenekli yüzeye sahip karbon elde edilir.
Negatif iyonlara sahip olması nedeniyle insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olan aktif karbon; yiyeceklerde, medikal malzemelerde, güzellik ürünlerinde, su arıtma cihazlarında ve daha pek çok farklı yerde sıklıkla kullanılır.
Aktif Karbon Ne İşe Yarar?
Günümüzde sayısız alanda aktif olarak kullanılan ve negatif iyonlara sahip olması nedeniyle insan sağlığına katkıda bulunan karbon , pek çok farklı alanda çok çeşitli işlevler göstererek insanların işine yarar. Bu nedenle yaygın olarak kullanımı gerçekleştirilir.
Farklı çeşitleri olan bu malzeme; yapısal olarak da farklılık gösterir. Toz, granül ve silindirik gibi farklı tiplerde üretilerek kullanıma hazır hale getirilen aktif karbon; siyah renkli organik bir maddedir. Hazırlanma sürecinde ise ortalama 2000’a kadar ısıtılır. Bu sayede su içerisinde bulunan ve koku ile renk yapan bileşikleri yakalaması sağlanır. Isıtılma sonucu elde edilen malzemeye yüksek basınç uygulanarak gözenekli bir hal alması sağlanır.